2019. május 15., szerda

Gyermekotthon

Utazásunk során meglátogatjuk a Dévain Szent Ferenc Alapítvány egyik gyermekotthonát.
A helyszín: Kászonaltíz



Kászon egy nagy völgyben van elrejtőzve, amit dombok, hegyek vesznek körül. Nem messze található a Nyerges-tető. Arra a dombra mentek fel a falusiak harcolni a tatárokkal, törökökkel, megvédeni a falujukat, ott vívták a székelyek 1849-ben élethalálharcukat az osztrákok ellen. Ma is a földművelésből, gazdálkodásból tartják fel az emberek itt a családjukat. Hagyományőrző falu, hagyományaikat ma is ápoljak. Ez eltér a többi falutól, például híres a farsangi bikaütés.
Az utolsó királybíró kászoni születésű volt. Az ő 1800-as években építetett háza, a Balássi-kúria most a rászoruló, elhagyatott gyermekek meleg otthona. 2011 októberében költöztünk be, 12 gyerekkel. Jelenleg 28 gyerek 3 szociális családban él. A gyerekeket a tanuláson kívül a ház körüli munkára is neveljük. Kis veteményes kertet gondozunk, ahol a gyerekek maguk is láthatják, ahogyan a kis mag kibontakozik, a felszínre jön, majd odafigyeléssel és gondozással bő termést hoz. Egy kisebb állatállományunk is van a gyerekek nagy örömére. Javukra szolgál, hiszen ebből tanulják meg az állatok etetését, tisztán tartását. Mivel elég tiszta környezetben élünk, gyógynövényeket is gyűjtünk télire a gyermekek teaszükségletének fedezésére.
Megosztom egy kislányunk történetét, aki 11 hónapos korától nevelkedik a Szent Ferenc Alapítványnál. Egy hideg februári napon kopogtak be ajtónkon azzal a kéréssel, hogy van egy 11 hónapos kislány 2 testvérével együtt, akiknek nagy szükségük lenne az Alapítvány segítségére. Emlékszem, milyen megdöbbentő látvány volt, hogy a kislány éppen csak hogy szuszogott. Anyukájuk szörnyű körülmények között hagyta a 3 gyermeket, külföldre ment, azóta is ott van, mit sem tud a gyerekeiről. Mára már a 11 hónapos kislányból – hála Istennek – értelmes, ügyes kislány lett, jövőre iskolába megy! Észjárásával megszégyeníti a társait, még az elsősöket is! Ilyen apró csodára képes a Szent Ferenc Alapítvány, amiért hálásak vagyunk!
Köszönjük az emberek jóságát, támogatását, hogy ezek az apró csodák létrejöhetnek!

Forrás:
http://szentferencalapitvany.org/hazaink/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése